AKCJA integraCJA

Projekt wsparcia studentów rozpoczynających studia w Łodzi

#ŁóDŹ #STUDIA
#orientation #freshstart #onboarding #citytour #livehacks #usefultips

Łódź Welcome Pack
Przewodniki dla studentów
Spotkania integracyjne

Polski / English / Український

Poradniki / GUIDEBOOKS / Гіди

Український

Audycje radiowe

Spotkania integracyjne

sTUDENTQUIZ

Jesteś studentem zagranicznym i chcesz się zintegrować z naszą łódzką społecznością? Akcja Integracja to projekt dla Was – zapraszamy na StudentQuiz – czyli PubQuiz dla studentów. Wszystkie spotkania odbywają się w Cottonie a pytania są w 3 językach – polskim, angielskim i ukraińskim. Zapraszamy – zawsze o 20:00!

Ви іноземний студент і хочете інтегруватися в нашу студентську спільноту в Лодзі? Акція Ін:теграція – проект для вас – запрошуємо на StudentQuiz – PubQuiz для студентів. Усі зустрічі проходять у клубі Cotton, запитання є в 3 мовах – польською, англійською та українською. Запрошуємо – завжди о 20:00!

Are you an international student and want to integrate into our Lodz community? Action Integration is a project for you – we would like to invite you to StudentQuiz – a PubQuiz for students. All meetings take place in Cotton pub and questions are in 3 languages – Polish, English, and Ukrainian. We invite you – always at 8 pm!

O projekcie

Projekt pn. Akcja Integracja, realizowany przez Fundację Politechniki Łódzkiej, skierowany jest do studentów, którzy rozpoczynają studia w Łodzi

Celem projektu jest wsparcie procesu integracji studentów, w tym studentów zagranicznych, w polskim środowisku akademickim.

W ramach projektu zaplanowano m.in.:

• szkolenia dla studentów, którzy mogą wesprzeć proces integracji nowych studentów.
  • przygotowanie poradników w 3 językach – polskim, angielskim i ukraińskim, skupiających praktyczne informacje na temat życia w Łodzi i ogólnie w Polsce oraz zestaw informacji na temat szkolnictwa wyższego w Polsce i oferty łódzkich szkół wyższych
  • audycje radiowe w języku ukraińskim.
  • wydarzenia integracyjne „StudentQuiz” – rozwój kompetencji międzykulturowych uczestników i adaptacja w nowym środowisku.

Projekt dofinansowany przez Ministerstwo Edukacji i Nauki.

Wartość projektu 99.800,00 zł; wkład własny 10.000,00 zł; kwota dofinansowania 89.900,00 zł.

Okres realizacji projektu: 27.06.2022-30.11.2022 r.

Dlaczego WARTO?

PRzydatne informacje dla każdego nowego studenta w Łodzi

w 100% darmowe

Udział w spotkaniach dla studentów jest bezpłatny. Liczymy na zainteresowanie nowych studentów w Łodzi i gwarantujemy dobrą zabawę.

SPRAWDZONA WIEDZA

Nasi specjaliści zbiorą dla Was zestaw przydatnych informacji, które ułatwią aklimatyzację w nowym miejscu.

DOSTĘP ON-LINE

Część wiedzy, zostanie przygotowana i udostępniona on-line w postaci artykułów oraz praktycznych poradników.

Przydatne porady

przewodniki

Budowanie wizerunku organizacji

Akcja RE:Aktywacja #2> Narzędzia Odpowiednie budowanie wizerunku organizacji i właściwe zarządzanie to trudny orzech do zgryzienia. Kierowanie zespołem spoczywa na wybranym zarządzie, czyli osobach odpowiadających

Praca w zespole

Akcja RE:Aktywacja #2> Narzędzia Bez względu na to, czy jesteśmy członkiem zespołu, czy też liderem, zależy nam na tym by dobrze pracować w zespole. Każdy

Zarządzanie zmianą

Akcja RE:Aktywacja #2 > Narzędzia W ciągu ostatnich 2 lat zarówno koła naukowe, inne organizacje studenckie, jak również wiele firm i całe społeczeństwo musiało dostosować

Wyznaczanie celów

Akcja RE:Aktywacja > Narzędzia Czym jest cel? Na jakie grupy możemy cel podzielić? Do czego może nam się przydać? Jak przepracować cele ze swoim zespołem?

Akcja rekrutacja

Akcja RE:Aktywacja > Narzędzia Aktualna sytuacja pandemiczna w wielu kołach naukowych i organizacjach studenckich zdziesiątkowała członków zespołów. Jest to trudny moment, ponieważ ogranicza on efektywną

Motywowanie członków zespołu

Akcja RE:Aktywacja > Narzędzia Motywacja – czym jest? Jak zadbać o jej wysoki poziom wśród swoich współpracowników? Wśród wszystkich etapów funkcjonowania zespołu, właśnie ten, w

Komunikacja

Akcja RE:Aktywacja > Narzędzia Każdemu z nas zdarza się sytuacja, że mówiąc pewne słowa mamy zupełnie co innego mamy na myśli, a odbiorca zupełnie inaczej

Budowanie zespołu

Akcja RE:Aktywacja > Narzędzia Budowanie zespołu to długi proces. Warto być świadomym jego elementów, by wiedzieć jak prowadzić zespół na poszczególnych etapach i nie bać

Zarządzanie zespołem

Akcja RE:Aktywacja > Narzędzia Pod hasłem „zarządzanie zespołem” każdy rozumie coś innego. Jest to bardzo szerokie pojęcie, a lider powinien mieć dużo kompetencji i wiedzy,

Prezentacja wyników

Akcja RE:Aktywacja > Narzędzia Praca samodzielna oraz praca w grupie kończy się pewnym efektem. Rezultat z wykonanego projektu należy podsumować w sposób przedstawiający co zostało

Ewaluacja projektu

Akcja RE:Aktywacja > Narzędzia Projekt został zrealizowany. Wydaje się, że wszystko wyszło zgodnie z planem, jednak warto to zweryfikować. Dlatego po każdej pracy należy przeprowadzić

Praca w zespole

Zarządzanie zmianą

Budowanie wizerunku organizacji

Wyznaczanie celów

Akcja rekrutacja

Motywowanie członków zespołu

Komunikacja

Budowanie zespołu

Zarządzanie zespołem

Co inni mówią o Projekcie?

Relacje uczestników

Q

Biuro Projektu

Fundacja Politechniki Łódzkiej