logo-akcja-header-PNG

RE:AKTYWACJA

Akcja RE:Aktywacja > Narzędzia

Wyznaczanie celów

Czym jest cel? Na jakie grupy możemy cel podzielić? Do czego może nam się przydać? Jak przepracować cele ze swoim zespołem? Na te i wiele innych pytań dostaniesz odpowiedź poniżej.

CEL

Celem nazywamy „coś” przez co podejmujemy jakieś konkretne działania. To dzięki celowi wiemy, co konkretnie chcemy osiągnąć i to właśnie cel wskazuje, którymi działaniami powinniśmy się zająć, pomaga nam ustalić priorytety i zachęca nas do podjęcia wysiłku, by indywidualnie lub grupowo dojść do wyznaczonego sukcesu. To właśnie poprzez wyznaczenie konkretnego sprecyzowanego celu nie zejdziemy z obranej drogi. Cel zatem jest bardzo istotny i dla nas samych i dla naszych zespołów.

GRUPY CELÓW

Podstawowym podziałem celów jest podział na indywidualne i grupowe. Łatwo się domyślić, iż te indywidualne dotyczą naszych własnych wyznaczonych kierunków, natomiast grupowe są to te, do których dążymy wspólnie. Ten podział jednak jest dużo ważniejszy.

• Cel grupowy – dzięki wypracowaniu wspólnie celów grupowych wszyscy w zespole mają jasną i czytelną informację czym Wasz zespół się zajmuje, do czego dążycie. Pozwala to z jednej strony zdecydować przed podjęciem nowych działań, czy aby na pewno to właśnie wy powinniście zajmować się danym zadaniem, czy to doprowadzi Was do celu.

Z drugiej strony da poczucie bezpieczeństwa wszystkim członkom i osobom, które zastanawiają się czy do Was dołączyć, że to właśnie w tej grupie będą zajmować się tym co dla nich istotne, co ich interesuje, a nie oderwanymi od celu sprawami.

Zadbaj o to, byście wspólnie zastanowili się dla czego Twoja organizacji, Koło Naukowe działa, jaki był Wasz cel, zweryfikujcie, czy wszystkie działania jakie podejmujecie są niezbędne do osiągnięcia przez Wasz zespół sukcesu i czy zadbaliście o wszystkie możliwe działania, by jak najefektywniej osiągnąć wspólny cel.

• Cel indywidualny – cel indywidualny odgrywa ogromną rolę w systemie motywacyjnym każdego z nas. To dzięki temu do czego dążymy, co chcemy sami osiągnąć jesteśmy w stanie się poświęcać, ponosić wysiłek, przeznaczać czas na dane działanie.

Myśląc o organizacjach studenckich jasno trzeba stwierdzić, że każdy z członków zespołów nie przyszedł tam dla samej idei, ale swoich indywidualnych korzyści, zaspokojenia własnych potrzeb. Jedni robią to ze względu na rozwój zawodowy, odnalezienie sektora w którym chcą pracować, zajęcie się tematem, który jest dla nich szczególnie istotny, inni z chęci realizacji projektów, rozwoju kompetencji miękkich jak autoprezentacja, zarządzanie zespołem i budowanie go, poprawna komunikacja, motywowanie siebie i innych, a jeszcze inni ze względu na chęć przebywania z rówieśnikami, poznawanie ludzi, nawiązywanie relacji.

Bez względu na cel jaki przyświeca nam indywidualnie, wchodząc do zespołu wszyscy oczekujemy tego, że właśnie ten zespół wspomoże nas w osiągnięciu naszego celu. Bardzo istotne jest by otwarcie rozmawiać o swoich celach z liderem, a nawet całym zespołem. Jeśli wszyscy będą realizować swoje cele indywidualne w zespole, to będą zdecydowanie chętniej współpracować i jednocześnie realizować cel grupowy.

W sytuacji, gdy wchodzicie na poziom świadomego zespołu i rozmawiacie na temat swoich celów lider dużo łatwiej przydzieli Wam zadanie, które będzie się Wam podobać – np. z zakresu merytorycznego, jeśli przyszliście po wiedzę i doświadczenie zawodowe, jako koordynator projektu czy sekcji jeśli chcesz rozwijać umiejętności zarządzania zespołem, czy po prostu zadania zespołowe, kiedy zależy Ci na budowaniu relacji z innymi.

Pamiętajcie, że to właśnie przez realizacje celów indywidualnych, jesteśmy chętni i zmotywowani do pracy i realizacji celów grupowych – nigdy odwrotnie. Sam cel grupowy nas nie motywuje – on wyznacza kierunek, działania jakie grupa ma podjąć, dopiero realizacja celów indywidualnych podczas wykonywania zadań mobilizuje członków zespołu.

WYPRACOWYWANIE CELÓW W GRUPIE

W pierwszej kolejności warto wrócić do korzeni i zastanowić się w jakim celu zostało utworzone Wasze Koło naukowe, lub sprawdzić w statucie/regulaminie jeśli taki macie, jakimi działaniami miała zajmować się Wasza organizacja. Przez lata, różne sytuacje oczywiście kierunek mógł się zmienić, zatem najlepiej, gdy przegadacie z zespołem Wasze działania i zastanowicie się wspólnie, czy pierwotne cele założycieli nadal są celami obecnych członków. Jeśli tak, to zweryfikujcie, czy wszystkie działania jakie podejmujecie są zgodne z obranym kierunkiem. Jeśli nie, wypracujcie wspólnie nowy cel, który jasno określi działania Waszej organizacji. Możecie to zrobić poprzez spisanie wszystkich pomysłów, ograniczenie ich do 3 najważniejszych i próbowanie sformułować na ich podstawie nowe.

Po zweryfikowaniu i ustaleniu ostatecznego celu należy przeprowadzić weryfikacje zadań jakimi się zajmujecie. Czy na pewno są one zgodne z tym celem? Czy przybliżą Waszą organizację chociaż o mały krok do osiągniecia sukcesu? Czy na pewno właśnie to działanie leży w Waszej kompetencji? Ograniczcie działania tylko do tych, które rzeczywiście pasują do obranej przez Was ścieżki, a następnie zastanówcie się wspólnie co jeszcze innego, nowego możecie zrobić, by jeszcze efektywniej dążyć do celu.

Kiedy zostanie ustalony cel i spisane zostaną zadania przejdźmy do celów indywidualnych. Porozmawiajcie o tym, z jakimi oczekiwaniami dołączyli Wasi członkowie. Postarajcie się wesprzeć wszystkich w dojściu do swojego indywidualnego celu przydzielając mu zadanie, które zaspokoi jego potrzeby. Dzięki temu zadbacie o wysoki poziom motywacji Waszej grupy i jednocześnie realizację celu grupowego.

SMART

Warto pamiętać, że cel powinien być SMART.

S – Specyficzny, czyli właśnie charakteryzujący Wasze działania, wyjątkowe, które świadczą o tym, że to właśnie cel Waszej grupy

M – Mierzalny –  warto się zastanowić jak np. podzielić projekt (ustalając etapy po ważnych wydarzeniach), czy wyznaczyć inny mierzalny element, dzięki czemu wszyscy będziecie wiedzieć na jakim etapie projektu jesteście, ma to być element wprowadzający efektywność i odpowiedzialność

A – Atrakcyjny –  jeżeli będzie on atrakcyjny dla członków ze społu to będzie budził w nich zapał i motywację, dzięki czemu łatwiej dojdziecie do celu

R – Rzeczywisty – nic bardziej nie demotywuje niż niezrealizowanie kolejnych celów, dla tego warto zadbać o to na samym początku i zastanowić się, czy aby na pewno ten cel jest w zasięgu naszych możliwości

T – Terminowy – jest to wyjątkowo ważny aspekt, szczególnie dla tych, którzy odkładają coś na później. Bez jasno określonego terminu dojścia do celu ciężko będzie ułożyć również harmonogram działań i nie czując żadnej presji czasu możemy odwlekać wszelkie zadania na później szukając wymówek.

W ostatnim czasie pojawiła się również teoria smartER.

E – ekscytujący – im więcej pozytywnych emocji wobec celu tym chętniej zabieramy się za jego realizację

R – rozpisany – okazuje się, że osoby, które zapisują cel, a do tego rozpisują działania w jaki sposób dojdą do tego celu, a także dzielą się tym co chcą osiągnąć z innymi osobami przed którymi opowiadają o swoich postępach w największym stopniu osiągają sukces, zatem wspólne zapisanie celu, rozpisanie i podzielenie zadań z terminem ich wykonalności, a także sprawozdawanie się przed zespołem ze swojej pracy zdecydowanie pomoże Wam osiągnąć wspólnie wyznaczony cel. Warto jednak zauważyć, że według badań nie wystarczy zaplanować działania, nie zapisując celu – ten sposób bowiem nie budzi naszej ekscytacji i nie mamy motywacji do pracy i nie jesteśmy w stanie osiągnąć sukcesu.

Zadbaj zatem o cel Waszej grupy, poznaj cele indywidualne członków zespołu i działajcie zgodnie z nimi!

Polecamy artykuły