Close this search box.

Projekty Fundacji dofinansowane

Grupy studentów podczas pracy projektowej

Fundacja Politechniki Łódzkiej znalazła się w gronie laureatów konkursu pt. "Łódź akademicka - naukowa, kreatywna i wielokulturowa 2024".

W tym roku w ramach konkursu zgłosiliśmy dwa projekty – kolejną, już 8. edycję projektu „Łódzkie Dni Informatyki 2024” oraz „Student Showcase 2024 -aktywizacja i promocja osiągnięć Kół Naukowych”.

Łódzkie Dni Informatyki 2024

Łódzkie Dni Informatyki to inicjatywa Fundacji PŁ, Łódzkiego Klastra ICT, Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego. W 2024 odbędzie się 8 edycja
wydarzenia, podczas której odbędą się wykłady i warsztaty prowadzone przez ekspertów z branży IT oraz spotkania z pracodawcami. ŁDI jest adresowane głównie do studentów I stopnia łódzkich uczelni oraz uczniów szkół średnich – dla których zorganizowana zostanie dedykowana ścieżka pokazująca ofertę studiów i kariery w Łodzi – w łódzkiej branży IT.

Student Showcase 2024 – aktywizacja i promocja osiągnięć Kół Naukowych

Projekt skierowany jest do przedstawicieli kół naukowych i ma na celu rozwój umiejętności niezbędnych do efektywnego prowadzenia, promocji i popularyzacji projektów prowadzonych przez organizacje studenckie. Inicjatywa zakłada włączenie studentów w proces rozwojowy obejmujący warsztaty i wymianę doświadczeń z praktykami. Ponadto projekt zakłada integrację studentów ze środowiskiem młodzieży zainteresowanej studiami w Łodzi. Finałem projektu będą targi kół naukowych połączone z konkursem pitch dla najlepszych inicjatyw.

Spośród 23 pozytywnie ocenionych wniosków, którym przyznano dofinansowanie znalazły się także projekty Kół Naukowych PŁ, tj. SKN Energetyków pt. „GUST – Generative Urban Small Turbine” , SKaNeR – drużyna Raptors pt. „Drużyna Raptors PL – udział w zawodach łazików marsjańskich ERC 2024”, a także zespół Iron Warriors z projektem pn. „Iron Warriors w drodze po elektromobilność i mniejsze spalanie”.

GRATULACJE!

Wyniki konkursu są dostępne na stronie Centrum OPUS.