Projekty Fundacji dofinansowane

Fundacja Politechniki Łódzkiej znalazła się w gronie laureatów konkursu pn. " Organizowanie i animowanie działań na rzecz środowiska akademickiego".

W tym roku ramach konkursu zgłosiliśmy 2 projekty: „Ekolog[JA] – rozwijanie postaw proekologicznych” oraz „I KNOW!”.

„Ekolog[JA] – rozwijanie postaw proekologicznych”

Głównymi celami projektu są zachęcenie studentów do podejmowania działań proekologicznych,  zwiększenie świadomości ekologicznej wśród młodzieży, oraz ukierunkowanie studentów na działania wpływające na „zielone zmiany” w gospodarce.

W ramach projektu planowane są działania edukacyjno-uświadamiające, których głównym efektem ma być zmiana nawyków, tak aby działania podejmowane przez studentów i doktorantów wpływały pozytywnie na otaczające ich środowisko naturalne. Organizowany będzie szereg działań mających na celu poszerzenie wiedzy ekologicznej wśród młodzieży, jak i nabycie umiejętności praktycznych niezbędnych do wprowadzenia proekologicznych nawyków w codziennym życiu.

Dowiedz się więcej o projekcie

„I KNOW!”

Projekt jest odpowiedzią na potrzeby związane ze świadomością prawną studentów o przepisach obowiązujących w uczelni ze szczególnym uwzględnieniem regulaminu studiów oraz regulaminu świadczeń dla studentów. Jest także odzewem na potrzeby wynikające z działalności organizacji studenckich w okresie postpandemicznym ze szczególnym uwzględnieniem studentów i samorządów studenckich. Ponadto jego założeniem jest zwiększenie świadomości prawnej studentów z zakresu przepisów dotyczących szkolnictwa wyższego i nauki oraz wsparcie samorządów studenckich w prowadzeniu działań strażniczych. Jednocześnie dwujęzyczny charakter oraz działania skierowane do studentów anglojęzycznych wpłyną pozytywnie wspierania procesu integracji studentów z zagranicy w polskim środowisku akademickim.

Dowiedz się więcej o projekcie.

Wyniki konkursu dostępne są na stronie Ministerstwa Edukacji i Nauki.

Zadanie publiczne współfinansowane ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki otrzymanych w 2023 r. w ramach konkursu „Organizowanie i animowanie działań na rzecz środowiska akademickiego”